slhrende

  Surface / promocija projekta

  Zeleni božični sejem


   7. decembra smo bili del Zelenega božičnega sejma, na katerem so se ljudje lahko naučili živeti in bivati bolj zdravo ter kupiti namesto klasičnih potrošniških daril, ki (pre)pogosto končajo med odpadki, darilca, ki so narejena v duhu spoštovanja zdravja, družbe, narave in živali.

  Sodelovali smo s stojnico, ki je ponujala ljudem RE-USE izdelke, ki so v celoti narejeni iz odpadnih oz. zavrženih materialov, kljub vsemu pa zanimivi in uporabni ter kot takšni primerni tudi za božična darila. Ljudje so lahko videli, da lahko iz zavrženih oblačil in predmetov izdelamo simpatične in uporabne izdelke, ki bodo še dolgo služili svojemu namenu.


  Ostale stojnice na sejmu so bile del butičnih, trajnostnih in okolju prijaznih ekoloških trgovin in trgovin brez embalaže. Možno je bilo tudi kupovati in se naučiti pripravljati rastlinsko hrano, ki je okolju bolj prijazna. Tisti, ki so s seboj prinesli svoje lončke, posodice in pribor, so lahko jedli in pili ceneje – tako se družba uči razmišljati trajnostno.  Udeleženci so se lahko udeležili delavnice o tem, kako lahko sami izdelajo svoja naravna čistila, poslušali nekaj predavanj o bivanju v hišah iz naravnih materialov, o ekoloških vaseh. Gradbenemu biologu so lahko zastavili različna vprašanja na temo zdravega bivalnega okolja in problematike elektromagnetnih sevanj.

  Za konec smo se udeležili še okrogle mize na temo potrošništvo in ozavestili ljudi o pasteh množičnega potrošništva in nujnosti trajnostnega in odgovornega ravnanja ter odnosa do okolja.

  Urnik dogodkov je potekal:

  Delavnica:

  10:30 – 12:00 Izdelava naravnih čistil, Danjela Grahek, Gnezdo d.o.o.

  Svetovanje gradbenega biologa:

  10.00 - 12.00 in 14:00 do 17:00  odgovori in vprašanja na temo zdravega bivalnega okolja in problematike elektromagnetnih sevanj, Igor Šajn

  Predavanja:

  10.00 - 10.30 Naravna gradnja brez "če" in "toda", Anton Pugelj, Gnezdo d.o.o.

  10.30 - 11.00 Tu je sreča doma, lesene hiše Ekoart, Miha Bogataj

  12:30 – 13:30 Osem vrhunskih praks iz ekoloških naselij, Nara Petrovič

  13:30 – 15:00 Okrogla miza Ko spreminjaš svet v sebi, spreminjaš svet okoli sebe: Maja Primožič - Zeleni planet, Jana Miklavčič -Na poti do manj odpadkov, Senka Šifkovič Vrbica - Pravno-informacijski center nevladnih organizacij, Višnja Gavran - Center ponovne uporabe

   

    2020 02 zeleni sejem02

   

  SUFRACE: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/SURFACE.html

   FB: INTERREG SUFRACE

  FB: Center Ponovne Uporabe

   


  Kontakt

  CPU d.o.o., SO.P.

  Vrazova 9
  2270 Ormož
  Tel.: +386 31 689 920,
  E-naslov: ormoz@cpu-reuse.com

  Facebook