slhrende

  Surface / promocija projekta

  Turbolenca

  NAZIV PROJEKTA: SURFACE

  Slovenski partner: Center ponovne uporabe (CPU)

  Pridruženi partner: MOL Ljubljana

  Projekt SURFACE vključuje projektne partnerje in pridružene partnerje v različnih malih in srednje velikih mestih v Evropi, z različnimi začetnimi položaji, ker želi prispevati k razvoju lokalnih strategij in načrtov za upravljanje okolja, ki temeljijo na preprečevanju in ponovni uporabi odpadkov. Center ponovne uporabe (CPU) je partner v projektu SURFACE v Sloveniji in skozi različne aktivnosti ozavešča o pomenu ponovne uporabe, varčne rabe z viri in vpliva na razvoj družbeno odgovornega podjetništva.

  Dne 7. marca 2018 je bila na nacionalni TV SLO 1 objavljena oddaja; TURBULENCA: NE NABAVI, PORABI!

  Vsak dan ustvarimo več odpadkov, ampak vse ni nujno za med odpadke. Staro pohištvo, pokvarjeni gospodinjski aparati, stvari, ki jih ne potrebujemo več – marsikaj je mogoče z nekaj spretnosti in domišljije ponovno uporabiti ali preoblikovati v nov izdelek.

  V oddaji TURBULENCA (RTV SLO), so govorili s strokovnjaki, zakaj in kako ponovno uporabiti stare predmete. Med njimi sta bili DR. MARINKA VOVK, direktorica socialnega podjetja CENTER PONOVNE UPORABE in mag. BARBARA PRINČIČ, oblikovalka in profesorica na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje.

  V oddaji so predstavili nasvete mojstrov, kako si lahko pomagamo pri obnovi starega babičinega kolesa, kdaj je še smiselno zakrpati najljubše čevlje in kako obnoviti staro knjigo. Bili so tudi na mesečnem dogodku v Repair Cafe v Centru ponovne uporabe v Ljubljani, na katerem so dobrodošli vsi, ki bi odsluženim predmetom radi podaljšali življenjsko dobo. Orodje, materiali in nasveti mojstrov so brezplačni, treba se je le prej najaviti. Obiskali so tudi prostore tržnice Moste v Ljubljani, kjer deluje Preoblikovalnica - prostor, kamor lahko pridejo vsi, ki želijo popraviti kak star predmet ali po lastni zamisli izdelati novega. Ob koncu oddaje se jim je v studiu pridružil še BORN KIRN, vodja kampanije »NE NABAVI, POPRAVI!« kateri je predstavil idejo za nastanek projekta.

  S prikazom konkretnih aktivnosti na nacionalni TV SLO 1, ki potekajo v CPU Ljubljana v okviru Repair cafe, v okviru projekta SURFACE in vodijo k zmanjševanju odpadkov in ponovni uporabi, je bil narejen pomemben korak k ozaveščanju širše javnosti, saj je oddaja Turbolenca med najbolj gledani oddajami na nacionalni TV Slovenija.

  Televizijsko oddajo si lahko v celoti ogledate na povezavi:

  http://4d.rtvslo.si/arhiv/turbulenca/174524615

  2018-video-slo

   


  Kontakt

  CPU d.o.o., SO.P.

  Vrazova 9
  2270 Ormož
  Tel.: +386 31 689 920,
  E-naslov: ormoz@cpu-reuse.com

  Facebook