slhrende

  Surface / promocija projekta

  Božiček s pomočjo malih mojstrov rabljenim igračam 'vdahnil' novo življenje


  Mali mojstri teden pred božičem pridno sodelujejo na delavnicah popravil rabljenih igrač v enotah centrov ponovne uporabe po Sloveniji. Igrače, ki jih bodo zbirali do konca meseca, bodo prenovili in jih nato podarili tistim, ki igrač in daril za praznike ne bi dobili.

  Decembra ne manjka akcij, s katerimi skušamo pričarati praznično vzdušje tudi tistim, ki si dobrot in daril ne morejo privoščiti. V centrih ponovne uporabe po Sloveniji so praznično navdušenje združili z dobrodelnostjo in okoljskim ozaveščanjem. Prav med prazniki namreč nakupujemo več, predvsem igrače se tako kar kopičijo. Stare oziroma igrače, ki jih otroci prerastejo, pa pogosto pristanejo v smeteh, čeprav so še uporabne.

  Da bi še uporabne igrače nekoga razveselile, jih zbirajo in pripravljajo za nove lastnike."Projekt 'Ne več, ampak bolje' poteka v sodelovanju z ministrstvom za okolje in prostor. Bistvo tega projekta je, da skušamo čim bolj ohranjati surovine, predmete, ki že obstajajo. Se pravi, da podpiramo popravila, recikliranje, da obstoječe stvari popravljamo, namesto da bi kupovali nove. Zato je nastala tudi ta akcija, da igrače, ki jih zbiramo, skušamo popraviti, obnoviti, včasih je treba samo kakšno čiščenje, včasih je treba kaj zašiti, kakšne lesene igrače malo zalepiti, pobarvati," pravi Barbara Jančič, oblikovalka pri Centru ponovne uporabe iz Ljubljane.

  Pri tem jim pomagajo mali pomočniki – otroci, ki igračam "vdahnejo" novo življenje. "Otroci so večinoma kaj očistili in zašili, kakšno oko nadomestili z gumbom, pa mogoče kaj malega zlepili pri lesenih igračah,"je pojasnila Jančičeva.

  2018-12-bozicek-receklira2

   

   

  Za pomoč pri pripravi zbranih igrač za ponovno uporabo je precej svojega prostega časa namenila 17-letnaLara Đedovićiz Ljubljane, ki pravi, da so se pri tem tudi družili in veliko učili drug od drugega."Ni težko, če si v dobri družbi. Lepo je bilo tudi, ker smo se malo bolj povezali med seboj, da nismo ves čas na telefonu, ampak da smo čim bolj kreativni, ustvarjalni pa še koristni zraven,"je dejala.

  Skupaj z bratcem in sestrico je pri zbiranju igrač in na delavnicah pomagala tudi 10-letnaTaja Čopi. "Meni je bilo najbolj všeč, da sem lahko pomagala otrokom, ki nimajo nič, in jim polepšala te dni. Upam, da jim bodo te igrače prinesle veliko sreče in da bodo zadovoljni," je povedala. Kot je še dodala, tudi sama doma rada ustvarja in iz starih stvari ustvari nekaj novega: "Na primer iz kakšnih majic ali nogavic naredim punčko."

  Prav to je, poleg humanitarne note, eden od namenov akcije – razvijati sočutje in humanost med otroki."Da otrok ve, da ni samoumevno, da ima vse, kar ima, ampak da so še vedno otroci, ki živijo v pomanjkanju,"je poudarilaVera Šikanič, predsednica Društva Plemenitosti, ki prav tako sodeluje v akciji.

  Igrače – največ so zbrali plišastih, pa tudi didaktičnih igrač, punčk in družabnih iger – bodo zdaj našle nove lastnike. Razdelili jih bodo med vrtce, šole, humanitarna društva in posameznike."Dogovorjeni smo, da bomo zaboj igrač danes posredovali v enega izmed materinskih domov v Ljubljani, v nadaljevanju pa še drugim skupinam in posameznikom, saj smo v društvu redno v stiku z ljudmi, ki so res socialno šibki, nemočni ... To so predvsem otroci, samohranilne mame, bolni, starejši ... Zagotovo te stvari gredo v prave roke,"je pojasnila Šikaničeva. Kako se odzovejo, ko dobijo takšno igračo?"Vedno so veseli, sploh ko pridemo do takšnih oseb, ki se jih nihče ni spomnil. Hvaležni so, veseli, potem pa smo tudi mi srečni. Če druge osrečimo, smo tudi mi zadovoljni."

  Čeprav so glavnino igrač že zbrali in so že na poti k novim lastnikom, bo akcija potekala še do konca leta. "Do konca decembra lahko ljudje še vedno oddajo igrače v vseh naših poslovalnicah Bags&More in Office&More,"praviTina Naraglav. "Najbolj smo se osredotočili na plišaste igrače, če pa kdo kaj drugega prinese, tudi prevzamemo. Vse skupaj nato posredujemo Centru ponovne uporabe,"je dodala. Dobro je, če so igrače čim bolj ohranjene in predvsem še vedno uporabne. Doslej so sicer v akciji zbrali že približno 1000 plišastih igrač.

  Vir: https://www.24ur.com/novice/slovenija/bozicek-reciklira.html

   

   


  Kontakt

  CPU d.o.o., SO.P.

  Vrazova 9
  2270 Ormož
  Tel.: +386 31 689 920,
  E-naslov: ormoz@cpu-reuse.com

  Facebook