Surface / promocija projekta

  2019-05-info-tockaS projektom SURFACE (INTERREG CENTRAL EUROPE) želimo »zgraditi« družbeno skupnost, zato smo v okviru aktivnosti projekta, v prostorih CENTRA PONOVNE UPORABE PE LJUBLJANA (Povšetova 4, Ljubljana) postavili FUA TOČKO. Z njo želimo podati območju FUA Ljubljana vse informacije o deležnikih, ki pomembno sooblikujejo območje REUSE PARKA, s katerim se celovito pristopa k preprečevanju nastajanja odpadkov, ponovni uporabi, možnosti popravil različnih izdelkov, trgovini brez embalaže ter edukacijskim spremembam za spremembo življenjskega stila, ki vodi v družbeno odgovornost.


  2019-05-predstavitevDne 3.5.2019 smo v CENTRU PONOVNE UPORABE PE LJUBLJANA (Povšetova 4, Ljubljana) v okviru projekta SURFACE (INTERREG CENTRAL EUROPE), gostili skupino turistov iz daljne Kitajske.

   Skupini smo predstavili prosec ponovne uporabe, ki poteka v Centru. Nad njim so bili navdušeni, saj v njihovi državi Kitajski še ne poznajo in ne izvajajo sistema ponovne uporabe in ločevanja odpadkov.

  Dne 3.5.2019 smo v CENTRU PONOVNE UPORABE PE LJUBLJANA (Povšetova 4, Ljubljana) v okviru projekta SURFACE (INTERREG CENTRAL EUROPE), gostili skupino turistov iz daljne Kitajske.


   

  V CENTRU PONOVNE UPORABE PE LJUBLJANA je v okviru projekta SURFACE (INTERREG CENTRAL EUROPE) potekala delavnica ponovne uporabe, katere so se udeležili učenci OŠ VIŽMARJE BROD. Učenci so si s pomočjo oblikovalk centra ponovne uporabe izdelali vrečko za večkratno uporabo iz stare bombažne majice, katero so si nato poljubno okrasili.


  Projekt Surface, ki poteka v okviru programa Interreg Central  Europe ima pomembno vlogo pri ozaveščanju in vzpostaviti pametnega, bolje rečeno naprednega re-use parka, torej parka ponovne uporabe. Gre za koncept celostne zasnove alternativnih rešitev, ki jih potrebuje družba za spremembo življenjskega stila, ki vodi v odločitve za preprečevanje nastajanja odpadkov za manjšo porabo virov, večjo možnost kreativnega sodelovanja pri popravilih in izdelavi izdelkov na lokalnem nivoju ter možnost nakupa izdelkov po zasnovi krožnega gospodarstva. S projektom SURFACE tako gradimo bolj srečno družbo, ki bo aktivna v zaščiti narave, lastnega zdravja in z lastnim ravnanjem odgvorna prihodnjim generacijam. Projekt SURFACE je projekt gradnje skupne prihodnosti na območju MOL. V projektu Surface sodeluje 11 držav, med njimi Center ponovne uporabe (CPU) kot partner, ki pripravlja akcijski plan za vzpostavitev območja in MOL kot pridruženi partner.


  Z aprilom 2021 se v Evropski uniji obeta pridobitev nekakšne »pravice do popravila«, kot so sklenili evropski ministri za okolje. Nekaj podobnega pa načrtujejo tudi v nekaterih zveznih državah v ZDA. Kaj to pomeni? Proizvajalci bodo s tem zavezani k izdelovanju naprav, ki jih je mogoče lažje popraviti, oz. takšnih, katerih življenjska doba je precej daljša. V to kategorijo bodo spadale različne naprave, ki jih uporabljamo v svojem vsakodnevnem življenju, med drugim tudi televizorji, pralni stroji in hladilniki. Pri tem sicer nekateri opozarjajo, da je zanimivo, da nova določila ne omenjajo računalnikov in pametnih telefonov ...

  Preberi več na bodieko.si


  Mali mojstri teden pred božičem pridno sodelujejo na delavnicah popravil rabljenih igrač v enotah centrov ponovne uporabe po Sloveniji. Igrače, ki jih bodo zbirali do konca meseca, bodo prenovili in jih nato podarili tistim, ki igrač in daril za praznike ne bi dobili.

  Decembra ne manjka akcij, s katerimi skušamo pričarati praznično vzdušje tudi tistim, ki si dobrot in daril ne morejo privoščiti. V centrih ponovne uporabe po Sloveniji so praznično navdušenje združili z dobrodelnostjo in okoljskim ozaveščanjem. Prav med prazniki namreč nakupujemo več, predvsem igrače se tako kar kopičijo. Stare oziroma igrače, ki jih otroci prerastejo, pa pogosto pristanejo v smeteh, čeprav so še uporabne. 


  2018-10-os-GustavSilihGlavni namen prireditve je bil, da se otroci, starši, stari starši ter drugi sorodniki in prijatelji učencev, lokalna skupnost ("sosedje", starostniki iz doma starejših občanov ...) ter zaposleni srečajo in povezujejo. 

  S prireditvijo skušamo spodbujati h gibanju, ponudimo lokalno pridelano in sezonsko prehrano ter več različnih delavnic, ki jih vodijo zaposleni ter zunanji udeleženci.


  Projekt: SURFACE

  Projektni partner: CENTER PONOVNE UPORABE

  15. Februar 2018 – MERCATOR CENTER TABOR MARIBOR – delavnica ponovne uporabe - OGLEDALA

  Center ponovne uporabe je partner v projektu SURFACE in skozi različne delavnice želi ljudem približati ponovne uporabe. V četrtek 15.2.2018, smo v MERCATOR CENTRU TABOR v Mariboru skupaj z ZAVODOM ZLATA MREŽA, izvedli delavnico na temo ponovne uporabe - OGLEDALA. Pridružila se nam je skupina 12 oseb is Slovenskega združenja za duševno zdravje ŠENTLENT MARIBOR.


  Project: SURFACE

  Project partner: CENTER PONOVNE UPORABE

  15. February 2018 – MERCATOR CENTER TABOR MARIBOR– REUSE WORKSHOP - MIRROR

  The RE-USE CENTER is a partner in the SURFACE project. Through various activities, we want to raise people awareness of the importance of re-use. On Thursday, 15 February 2018, we organized a workshop together with institute ZLATA MREŽA, a topic of our re-use workshop was MIRROR.


  NAZIV PROJEKTA: SURFACE

  Slovenski partner: Center ponovne uporabe (CPU)

  Pridruženi partner: MOL Ljubljana

  Projekt SURFACE vključuje projektne partnerje in pridružene partnerje v različnih malih in srednje velikih mestih v Evropi, z različnimi začetnimi položaji, ker želi prispevati k razvoju lokalnih strategij in načrtov za upravljanje okolja, ki temeljijo na preprečevanju in ponovni uporabi odpadkov. Center ponovne uporabe (CPU) je partner v projektu SURFACE v Sloveniji in skozi različne aktivnosti ozavešča o pomenu ponovne uporabe, varčne rabe z viri in vpliva na razvoj družbeno odgovornega podjetništva.


  PROJECT: SURFACE

  Project partner: CENTER PONOVNE UPORABE

  Associated partner: MOL LJUBLJANA

  The SURFACE project involves project partners and associated partners in various small and medium-sized cities in Europe, with different starting positions, because it wants to contribute to the development of local environmental management strategies and plans based on the prevention and reuse of waste. The REUSE CENTER (CPU) is a partner in the SURFACE project in Slovenia and with different various activities raise to and promote the importance of re-use, resource-efficient use and the impact on the development of socially responsible entrepreneurship.


  Naziv Projekta: SURFACE

  Projektni partnerji: Abfallwirtschaft Tirol Mitte GmbH (Avstrija), CENTER PONOVNE UPORABE d.o.o., so.p., Province of Rimini (Italija), Cooperativa sociale (Italija), ZAK Abfallwirtschaft Gmbh (Germany), Kuyavian-Pomeranian Voivodeship (Poljska), Bay Zoltant Instiute for applied science (Madžarska), ACT group (Hrvaška), Social enterprises active in re-use, repair and recycling (Belgija) in Institute for sustainable development (Češka)

  Trajanje projekta: julij 2017 - junij 2020


  Naziv Projekta: SURFACE

  Slovenski partner: Center ponovne uporabe (CPU)

  Pridruženi partner: MOL Ljubljana

  PARTNERSTVO SESTAVLJAJO:

  1. Waste Management Association Mid-Tyrol, LP, ATM
  2. BAN Social Enterprise Ltd / withdrawn, PP, BAN
  3. REUSE center, PP, CPU
  4. Province of Rimini, PP, PoR
  5. Insieme Social Enterprise, PP, INSIEME
  6. ZAK Wastemanagement GmbH, PP, ZAK
  7. Kujawsko-Pomorskie Voivodeship, PP, K-PV
  8. Bay Zoltán Nonprofit Ltd. for Applied Research, PP, BZN
  9. ACT group , PP, AG
  10. Reuse and Recycling European Union Social Enterprises, PP, RREUSE
  11. IURS -Institute for Sustainable Development of Settlements, PP, IURS

  Trajanje projekta: julij 2017 - junij 2020

  OHRANJANJE DEDIŠČINE IN OBIČAJEV ZA VZPOSTAVITEV PAMETNEGA PARKA PONOVNE UPORABE (SMART REUSE PARK)- SURFACE

  CPU Ljubljana, 9. februar 2018: Ohranjanje dediščine s peko in uporabo posode iz preteklosti

  Ponovna uporaba je zelo pomemben pristop k reševanju izzivov ravnanja z odpadki in preprečevanja nastajanja odpadkov na funkcionalnih urbanih območjih. Države, ki se ukvarjajo z izvajanjem strategij za preprečevanje nastajanja odpadkov in ponovno uporabo na nacionalni ravni, sta DE in AT. Sledijo IT in SI, neravnovesje pa je razvidno pri PL, CZ, HU in HR. Ampak tudi te "razvite" države imajo ogromno pomanjkanje izvajanja koncepta prednostnega reda ravnanja z odpadki. Projekt SURFACE zato vključuje dopolnilne in sinergijske partnerje v različnih malih in srednje velikih mestih z različnimi začetnimi položaji, kje želi prispevati k razvoju lokalnih strategij in načrtov za upravljanje okolja, ki temeljijo na preprečevanju in ponovni uporabi odpadkov. Center ponovne uporabe (CPU) je partner v projektu SURFACE in skozi različne aktivnosti ozavešča o pomenu ponovne uporabe, varčne rabe z viri in vpliva na razvoj družbeno odgovornega podjetništva. Na področju ohranjanja kulturne dediščine ima CPU pomembno vlogo prav v fazi ozaveščanja o pomenu ohranjanja in varovanja tovrstne dediščine. V ta namen je bil izveden dogodek peke zdravih pirinih krofov v CPU Ljubljana z uporabo in predstavitvijo posode iz preteklosti. Podeželjska gospodinjstva še danes uporabljajo specifične lonce, sklede, pekače v namen priprave tradicionalnih jedi, kot so pustni krofi.


  Kontakt

  CPU d.o.o., SO.P.

  Vrazova 9
  2270 Ormož
  Tel.: +386 31 689 920,
  E-naslov: ormoz@cpu-reuse.com

  Facebook

  Prevod / Jezik

  slhrenfrdeit