slhrende

  Za medije

  Iskanje

  Partnerji

  logo EU ESSlogo RS mddsz

  VABILO - Nostalgični časi

  2019-11-nostalgija-vabilo-2

  V ORMOŽU BO V PRIHODNJIH DNEH MOGOČE OBČUTITI NOSTALGIJO, VABI VAS, DA GA OBIŠČETE

  Hrepenenje po minulih obdobjih življenja, z eno besedo imenujejo NOSTALGIJA. Ta ima po najnovejših psiholoških raziskavah veliko večjo vlogo, kot se zdi na prvi pogled. Ne samo, da nas popelje v leta, ko smo bili še mladi in brezskrbni ter se nam pogosto zdi, da so bila veliko lepša, kot so v resnici bila, pomaga nam pri občutku lastne vrednosti, v nas zbuja pozitivne občutke in premaguje osamljenost.

  Kljub temu, da je bilo nekoč to čustvo označeno celo kot psihična motnja, današnje raziskave kažejo, da nostalgija zelo pozitivno vpliva na počutje posameznikov. Ko so znanstveniki skupinam prostovoljcev vzbudili nostalgične občutke, so prišli do ugotovitev, da so bili mirnejši, bolj samozavestni, občutili pa so tudi ljubezen in varnost. Zaradi vsega naštetega, predvsem pa zaradi občutka družbene podpore, ki ga nostalgija ravno tako povzroča, pogosto premaguje tudi občutek osamljenosti, za katerega vemo, da ga je z leti vedno več, saj so največkrat osamljeni in družbeno izolirani ravno starejši ljudje.

  Še nekaj je, česar nikakor ne smemo spregledati in sicer povezovanje preteklosti s sedanjostjo – posledično tudi večji občutek lastne identitete in smisla življenja.

  NOSTALGIJA IN CPU?

  V Centrih ponovne uporabe se vsakodnevno srečujemo s predmeti, ki zbujajo nostalgijo. Ideja za nostalgično stanovanje je nastala v opazovanju ljudi, saj pogosto vidimo, kako se razveselijo že ob pogledu na skodelico, ki jih spominja na otroštvo, pravi Višnja Gravan, idejna vodja edinstvenega, tovrstnega nostalgičnega stanovanja v Ormožu. Koliko pozitivnih občutkov zbudi v njih kuhinja, fotelj ali omara, ki jo je imela njihova babica ali sorodnica. Sijaj v očeh, ki ga vidimo vsakič ob takem »odkritju« nas je spodbudil, da smo začeli razmišljati o domači nostalgiji, ki bo odslej dosegljiva vsem.

  ZAKAJ NOSTALGIJA V ORMOŽU?

  V Ormožu se izvaja vrsta inovatovnih aktivnosti, pred časom je zaživela Grajska kavarniška popravljalnica. Zaradi potrebe po omogočanju nostalgije smo v CPU zagotovili možnost nostalgične terapije, ki jo bo ponujalo tipično stanovanje. Gre za stanovanje, v katerem sleherni kos nosi zgodbo preteklosti. Opremljeno je s izdelki nekoč paradnih domačih blagovnih znamk. V njem srečamo znamenito Marlesovo oranžno kuhinjo Coctail, spalnico Marles, posodo Emo, male gospodinjske aparate Gorenje, Iskra, keramiko Kili, Kristal Rogaška in še bi lahko naštevali.

  Želeli smo doseči občutek vrnitve v preteklost, zato smo stanovanje opremili tako, kot je bil opremljen povprečen slovenski dom v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Seveda smo dodali tudi detajle kot so zavese, tapete, suvenirji, knjige, stojala za rože in druge podrobnosti, brez katerih si tipičnega gospodinjstva iz tistega časa ne gre predstavljati.

  ZAKAJ POTREBUJEMO NOSTALGIJO?

  Ena izmed raziskav je pokazala, da lahko nostalgija pozitivno vpliva na psihično počutje. Dr. Marinka Vovk pravi, da bodo nostalgična čustva omogočala boljše počutje, večjo samozavest dajala močnejši občutek varnosti in ljubezni tudi udeležencem socialne aktivacije projekta Pikapolonica. Nostalgija namreč zaradi občutka družbene podpore pomaga pri premagovanju osameljenosti, kar je velika potreba zlasti v prazničnih dneh. V CPU ugotavljamo, da ima nostalgija vedno večjo vlogo, saj so starejši ljudje pogosto osamljeni in družbeno izolirani, zato z našimi izdelki in opremo sprožijo spominjanje na nekdanje čase in tako premagujejo občutke samote. Znanstveniki pravijo, da bodo imeli rezultati raziskav, ki jih opravljajo pomembne učinke na klinično psihologijo, saj bi nostalgijo lahko uporabljali v spoznavni terapiji kot mehanizem, s katerim bi se ljudje lažje spopadali z občutki izključenosti iz družbe. Zato dr. Vovkova ocenuje pomembmo vlogo lokalne skupnosti, Občine Ormož in podjetniškega inkubatorja Ormožv v podpori k udejanjanju inovativnih pristopov, ki jih CPU udejanja z različnimi programi v prid večjega zadovoljstva občanov in širše skupnosti. Z nostalgičnim stanovanjem želimo tudi pokazati kulturo nekega časa, zgodbo preteklosti, zgodovino slovenskih blagovnih znamk, zbuditi občutek vrednosti in lepote le teh in jih ponovno približati ljudem. Istočasno želimo javnosti približati ponovno uporabo, ki je prednostna naloga družbe, pomembnejša od recikliranja, saj prepreči odpadek preden nastane. S pomočjo praktičnih dejanj, kot je nostalgija, doživljamo preporod tudi na področju urejanja prostorov in dokazujemo, da je lahko tudi staro znova uporabno. Kot lahko vidimo, smo v zadnjih letih priča mnogim ureditvam prostorov v t.i. vintage/retro stilu, pri katerem se uporabljajo še uporabni ali pa »odsluženi« reciklirani kosi. Želimo pokazati, da je mogoče z minimalnimi sredstvi urediti stanovanje, vikend ali poslovni prostor v skladu s trendi in modnimi smernicami in ob enem biti še družbeno odgovoren in okoljsko ozaveščen.

  Ravno tako želimo narediti tudi korak v smeri obujanja medsebojnih odnosov in komunikacije med ljudmi, ki je bila tako zelo značilna za čas v katerega nas popelje obisk nostalgičnega stanovanja v Ormožu.

  KOMU JE NOSTALGIČNO STANOVANJE NAMENJENO?

  Stanovanje, ki se nahaja v stari, preurejeni, polni spominov (staro sodišče), občinski stavbi na Vrazovi ulici 9 v Ormožu, je namenjeno vsem, ki bi želeli za trenutek začutiti duh preteklosti, se spomniti mladosti ali pa samo pogledati kako je bilo nekoč – v času naših staršev in starih staršev. Kako so se ljudje zabavali, ko še niso poznali mobilnih telefonov in računalniških igric, ko je bila socialna varnost nekaj samoumevnega, tako kot multikultura, internacionalizem, neke vrste socialistična ideologija, neuvrščenost, bratstvo in eneotnost različnih narodov. V njem lahko posnamete fotografijo, se spomnite preteklosti, se zabavate s prijatelji, praznujete rojstni dan ali pa z obiskom razveselite mamo, teto ali babico in ji polepšate dan in življenje.

  Če ga obiščete s skupino in se predhodno najavite, vas bo tam počakala še prava »socialistična« malica, ki bo postrežena kot nekoč, brez embalaže. V CPU vam bomo izbran krožnik tistega časa, iz katerega boste malicali, zaradi spodbujanja h krožnemu načinu razmišljanja in življenja podarili, saj vas bo ta krožnik spominjal na preteklost, ki je tudi naša sedanjost in prihodnost.

    26-cestitam-generaciji nostalgija festival press photo 4

  2019-11-nostalgija01 2019-11-nostalgija03


  Kontakt

  CPU d.o.o., SO.P.

  Vrazova 9
  2270 Ormož
  Tel.: +386 31 689 920,
  E-naslov: ormoz@cpu-reuse.com

  Facebook