slhrende

  Za medije

  Iskanje

  Partnerji

  logo EU ESSlogo RS mddsz

  Ob Svetovnem dnevu Zemlje 2018 - Z viri ustavarimo več

  20. april 2018: Center ponovne uporabe ozavešča o pravilnem modelu porabe virov s ponovno uporabo. Dejstvo, da bi se svetovna poraba naravnih virov do leta 2050 lahko potrojila, zahteva umik zasterelega modela porabe virov in sistemsko podporo krožnemu načinu ponovne uporabe, kjer z obstoječimi viri ustvarimo več.

  Delovna skupina Programa Združenih narodov za okolje v poročilu opozarja, da se svet že srečuje s pomanjkanjem poceni in kakovostnih naravnih virov, ob predvidenem povečanju števila prebivalcev, ki naj bi leta 2050 naraslo na 9,3 milijarde, pa bi se razmere še poslabšale in postale nevzdržne. Poraba naravnih virov je na svetovni ravni leta 1900 znašala šest milijard ton, v letu 2000 narasla na 49 milijard, zdaj pa znaša približno 59 milijard ton. Do 2050 pa bi lahko znašala že kar 140 milijard ton.Današnja ponudba različnih izdelkov, kot so torbice, denarnice, kovčki itd. je vse bolj dostopna, vendar se le redki vprašajo, kdo plačuje njeno pravo ceno. Proizvodnja izdelkov v poteka v okolju, kjer okoljski standari ne veljajo, prav tako ni socialne zaščite za delavce. Zato je še vedno mogoče, da potrošniki kupujejo izdelke po smešno nizki ceni, ki vsakumur pove, da ta cena ni realna in da terja velik davek. Ljudje v razvitih in bogatih državah letno porabijo približno 16 ton kamnin, rud, fosilnih goriv in biomase, v nekaterih najbogatejših državah pa kar 40 ton na osebo.

  O tem, kako je mogoče z obstoječimi viri ustvariti več, bo ob Svetovnem dnevu Zemlje, v petek 20. aprila 2018, od 10-14 ure ozaveščal Center ponovne uporabe na svojih desetih lokacijah. 

  Predstavili bomo tudi sodelovanje s podjetjem ACRON, ki bo omogočilo vračanje torbic in drugih izdelkov v njihovih trgovinah za namen varčevanja z viri in ponovne uporabe. Povabilo PRINESI- ODNESI zato pomeni velik korak v omogočanju kroženja virov v zahtevah krožnega gospodarstva, kjer je vsak odpadek lahko surovina. Vse več ljudi se zaveda pomena odgovornega ravnanja z viri, zato v Centrih ponovne uporabe omogočamo "z manj viri ustvariti več" in tako zmanjšati porabo naravnih virov. Ljudje morajo imeti priložnost spoznati, da prihodnost in dobrobit nista odvisna od vedno večje porabe virov, zato je potreben nov model tudi v razmišljanju. Zmanjševanje porabe ne pomeni ustavitve rasti. Bistvo je v večji produktivnosti z manjšo porabo, zato je odločitev podjetjij in trgovin v smeri kroženja virov ključnega pomena za spremembo obstoječega stanja, kjer vsak prebivalec v Sloveniji porabi tretjino virov več, kot je sposobnost planeta Zemlje.

  Za več informacij:

  Dr. Marinka Vovk

  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

  Tel. 03 752 0790, 041 634 594


  Kontakt

  CPU d.o.o., SO.P.

  Vrazova 9
  2270 Ormož
  Tel.: +386 31 689 920,
  E-naslov: ormoz@cpu-reuse.com

  Facebook