slhrende

  Aktualno

  Ponovna uporaba in Repair Cafe kot trend razvite družbe tudi na Jesenicah

  Imate tudi vi težave, kam s še uporabnimi izdelki, ki jih ne potrebujejo več, čeprav so še lepo ohranjeni? Kar 10 kg letno nastane takšnih stvari letno, ki jih je mogoče znova uporabiti, vendar vi ne veste, kam z njimi. Odslej ne bo več težav, vrata je odprl Center ponovne uporabe (CPU) Jesenice ob sodelovanju JEKO Jesenice na lokaciji Cesta maršala Tita 49. Odslej lahko oddate odvečne, še uporabne izdelke za namen priprave na ponovno uporabo, s tem pa prispevate k zmanjševanju odpadkov in kroženju virov.

  V CPU za vse izdelke izvedejo diagnostiko in jih nato usmerijo v postopke priprave na ponovno uporabo. Tako se za izdelke omogoči podaljšanje njihove življenjske dobe, saj so viri omejeni in morajo biti uporabljeni znova in znova. Zelo pomembno pa je, da učinkovita raba virov, ki se zagotavlja s ponovno uporabo, omogoča zelena delovna mesta ter krepitev socialne enakosti. Skupine izdelkov, ki so primerni za ponovno uporabo in jih lahko oddate v CPU Jesenice so:

  • Tekstil: oblačila, obutev, plišaste igrače, zavese, posteljnina, blago,...
  • Pohištvo: omare, kredence, stoli, fotelji,...
  • Oprema za dom: lonci, kozarci, krožniki, skodelice, luči, ure, vaze, drobni predmeti,...
  • Knjige in CD-ji: knjige, CD-ji, DVD-ji, kasete, vinilke,...
  • Športna in otroška oprema: smuči, čelade, rolerji, kolesa, rolke, drsalke, uteži, kolesa, vozički, gugalnice, hojice,igralne blazine, stolčki za hranjenje,...
  • Gospodinjski aparati in pripomočki: sušilniki hrane, tehtnice, mlinčki, sesalniki, kavni aparati, mešalniki, ožemalniki, pekači, kuhinjski roboti,...
  • Drugo: darila, modni dodatki, obutev..

  Na isti lokaciji bo deloval tudi Repair Café, to je tretja lokacija v Sloveniji (za Vojnikom in Ljubljano).

  Občani lahko prinesejo izdelke, ki jih želijo popraviti in skupaj z mojstrom CPU se izvede diagnostika in popravilo. Tako se ljudje naučijo preprostih tehnik popravljanja in prepoznavanja preventivnega ravnanja z opremo in izdelki, kar koristi v vsakdanjem življenju, še posebaj pa v tem času, ko so viri (tako finančni kot snovni) omejeni.

  Gre za preprosto idejo, ki stremi k dematerializaciji in prinaša nove trende prihodnosti, ki vključujejo okoljsko in družbeno odgovornost. Sodelovanje v ponovni uporabi ni le etična motivacija, ampak tudi finančna, saj se lahko s krožnim načinom življenja veliko privarčuje.


  Kontakt

  CPU d.o.o., SO.P.

  Vrazova 9
  2270 Ormož
  Tel.: +386 31 689 920,
  E-naslov: ormoz@cpu-reuse.com

  Facebook