slhrende

  Aktualno

  Okoljski davek naših oblačil

  Počasi se bomo po vseh teh ukrepih vrnili v ustaljene navade našega bivanja. Del našega delovanja je žal pogosto tudi potrošništvo. Kupec ima s svojo odločitvijo veliko moč, da izbere trajnostne korake za ohranitev planeta našim otrokom ali pa ne. Narava nas ponovno ustavlja za nekaj tednov, v katerih smo že ugotovili, da lahko trgovino obiščemo tudi samo 2x na teden, da trgovski centri ob vikendih lahko samevajo. Način življenja razvite družbe presega planetarne zmogljivosti. Za ukrepanje lovimo zadnji vlak. Naše otroke bodo doletele suše, poplave, pomanjkanje vode in hrane.

  Eden izmed okolju najbolj neprijaznih izdelkov je  tudi tekstil. Se kdaj vprašate od kje je prišlo in kako je nastalo vaše oblačilo? Sploh tisto, ki ste ga za nekaj evrov kupili v kakšnem od tekstilnih diskontov?

  Naša oblačila so krivec za več kot 20% vseh industrijsko onesnaženih voda na svetu. Tekstilna industrija prispeva več ogljičnega odtisa, kot ga prispevata letalska in ladijska industrija skupaj. Na lestvici najbolj okoljsko neprijaznih industrij je takoj za industrijo z nafto. Za proizvodnjo enega samega para jeans hlač porabimo toliko vode, kolikor jo povprečen človek spije v nekaj letih.

  Modna industrija je nekaj desetletij nazaj naredila dve, mogoče štiri kolekcije letno, danes jih naredi tudi več deset. Manj kot deset odstotkov teh oblačil se reciklira, kar pomeni, da večina pristane med odpadki. Okoljsko obremenilna ni samo njihova proizvodnja, ki nemalokrat temelji na izkoriščanju ljudi, temveč tudi uničenje oblačil. Preden tekstil pošljejo na pot, ga zaščitijo, torej na nek način »konzervirajo« s kemikalijami, ki jih ne moremo preveriti.

  Pa je res potrebno kupovati vedno nove in nove kose oblačil? Ste že pomislili, da bi bilo mogoče oblačila podariti, jih zamenjati ali mogoče kdaj kupiti rabljena? Zagotovo so oblačila potrebna in jih bomo še vedno kupovali. Ob tem bodimo odgovorni, kupujmo trajnostno, pred nakupom premislimo, če bomo ta kos res nosili, nam bo še všeč čez mesec, dva in preverimo ali je material iz katerega je oblačilo izdelano, okolju prijazen.  

  Ne pozabimo, da obstaja možnost menjave, ponovne uporabe ali predelave. Vabimo vas, da rabljenih oblačil ne zavržemo, odnesimo jih v Center ponovne uporabe. Tudi tako prispevamo svoj dragocen delež k ohranjanju naravnih virov na našem planetu in hkrati zmanjšujemo odpadke. V Centrih ponovne uporabe bodo vaši izdelki dobili novo priložnost. S svojim odgovornim ravnanjem bomo koristili okolju in družbi, saj na ta način omogočimo delovna mesta tudi težje zaposljivim posameznikom.


  Kontakt

  CPU d.o.o., SO.P.

  Vrazova 9
  2270 Ormož
  Tel.: +386 31 689 920,
  E-naslov: ormoz@cpu-reuse.com

  Facebook