slhrende

  Novice

  Iskanje

  Partnerji

  logo EU ESSlogo RS mddsz

  OB SVETOVNEM DNEVU VODE, 22. MAREC 2021

  Kot kažejo različne raziskave, gospodinjstva porabijo od 10 do 40 % vse načrpane vode, od tega večino za stroje in pranje. Vsak dan se  iztoči za splakovanje okoli 150 do 500 l vode. Povprečna dnevna poraba vode: Američani 425 litrov, Evropejci 200, Palestinci 70 in Haitijci 40 litrov vode.

  95 % vse vode onesnažimo z detergenti, s čistilnimi sredstvi, praški in drugimi serdstvi. Problem, je da se zaradi zastarelih vodovodnih sistemov izgubi tudi do 50 % pitne vode, preden ta pride do naših pip. Nekateri detergenti, ki se uporabljajo v gospodinjstvu vsebujejo fosfate, s katerimi se hranijo alge. Te se v vodi, bogati s fosfati, bujno razrastejo in porabijo vso, za življenje drugih živali in rastlin, potrebno količino kisika v njej. Zaradi onesnaženosti površinskih voda kar 20 % rib grozi izumrtje. Potencial varčevanja je v uporabi »sive vode« in deževnice, ki jo lahko znova uporabimo.

  Ponovna uporaba izdelkov, ko so elektronika, športna in otroška oprema, gospodinjski aparati, oblačila, torbe in drugo lahko pomembno prispevajo k  zmanjšanju porabe vode. Za proizvodnjo navadne majice s kratkimi rokavi se po javno objavljenih podatkih porabi kar 2500 litrov vode. Večino vode gre za pridelavo bombaža, poleg tega se ogromno vode porabi tudi v proizvodnji.  Glede na to, da se čedalje bolj soočamo s problemom pitne vode, bi lahko naslednjič, ko kupimo določen proizvod dvakrat premislili, ali ga zares potrebujemo in koliko vode bi prihranili, če tega ne bi kupili.

  Na internetni strani “Water footprint“ pa lahko tudi izračunate, koliko vode je šlo za določen proizvod in prepričali se boste, kako pomno je preprečevanje nastajanja odpadkov in možnost ponovne uporabe: https://www.waterfootprint.org

  KAKO LAHKO TUDI VARČUJETE S PORABO VODE?

  IZDELKE, KI IMAJO POTENCIAL PONOVNE UPORABE ODDAJTE NA LOKACIJAH CPU, SAJ TAKO PRISPEVATE K ZMANJŠANJU PORABE VIROV IN VODE


  9.2. 2021 POTEKA 2. SREČANJE DELEŽNIKOV (2nd MSF OF PROJECT SURFACE)

  V ORGANIZACIJI IN IZVEDBI CPU

  Namen srečanja deležnikov je pregled aktivnosti po zaključenem projektu, ki se je zaključil junija lani in diskusija o aktivnostih, ki potekajo z namenom razvoja in vzdrževanja novih idej za povečanje aktivnosti na območjih pametnih parkov ponovne uporabe.

  Projekt SURFACE je privabil vrsto zainteresiranih akterjev pri uresničevanju pametnih centrov za ponovno uporabo, ne glede na to, ali prihajajo z občinske, zasebne ali nevladne ravni. Z udeležbo lokalnih zainteresiranih strani je bil vzpostavljen tudi forum z več zainteresiranimi stranmi, ki so  vzpostavili komunikacijo in interakcije med temi subjekti, ugotovil potencialno simbiotsko sodelovanje in odprli možnosti za nadaljnje skupne ukrepe. Toda projekt SURFACE presega cilje: njegov cilj je natančnejša osredotočenost na lokalne zainteresirane strani. Razlog za to je, da čeprav je forum več zainteresiranih strani horizontalno usmerjen tako na kompetenčni kot na mednarodni ravni, interesna skupina lokalnih deležnikov predstavlja pristop od spodaj navzgor, ki zagotavlja učinkovito izkoriščanje ugotovitev in rezultatov projektov, prilagojenih glede na lokalne potrebe.


  Narava je živ sistem, v katerem poteka nenehen proces kroženja snovi in energije. Ljudje pa smo ubrali svojo pot. Vzamemo, uporabimo in zavržemo. Pri tem izčrpavamo naravne vire in hkrati proizvajamo velikanske količine odpadkov, ki so neredko celo strupeni. Naša dejanja imajo dolgoročne in marsikje tudi že nepopravljive posledice. Morda še ni prepozno, a morali bomo spremeniti vedenje in se vrniti k tistemu, česar nas uči narava. Prehod v krožni gospodarski sistem danes ni več izbira, ampak nuja. Kaj je krožno gospodarstvo, kako in kje se ga lotiti – na kratko v oddaji Na kratko.

  2021 01 nakratko play

   


  https://ewwr.eu/actions/with-cleaning-to-less-weee-waste/

  2020 11 EU ciscenjeEE 01

  V tednu EWWR bomo izvedli predstavitvene demonstracije čiščenja EE (električnih - elektronskih) naprav, da preprečimo nastajanje odpadkov. Vse več odpadkov iz te skupine nastaja ravno zato, ker gospodinjstva nimajo časa in spretnosti za čiščenje svojih naprav in jih zato preprosto zavržejo. Zato bomo ta teden pripravili urnik za prikaz čiščenja EE in občanom pokazali, kako lahko z ustreznim vzdrževanjem preprečijo, da bi takšna oprema in naprave postala odpadki. Zaradi omejitev Covid bomo posneli kratek poučni video za vsako čiščenje naprave in na šaljiv način spodbudili gospodinjstva, da z rednim čiščenjem naprav EE prispevajo manj nevidnih odpadkov. Prav izdelki EE so pri nakupu v porastu, ker ljudje ne vedo, kako pravilno skrbeti zan njih, zato nakup in posledično količna teh odpadkov naraščata 4x hitreje kot druge vrste odpadkov. S tem pa nastajajo tudi skriti odpadki.

  2020 11 ciscenje ee 02


  logo teden odpadkov logo reuse campanja

  OD 21. DO 29. NOVEMBRA 2020

  Evropski teden zmanjševanja odpadkov (EWWR) spodbuja vse Evropejce in ne samo, da v enem tednu v novembru izvajajo akcije ozaveščanja o trajnostnem ravnanju z viri in odpadki.

  Evropski teden zmanjševanja odpadkov (EWWR) je največja kampanja za ozaveščanje o preprečevanju nastajanja odpadkov v Evropi. Pod vodstvom lokalnih in regionalnih javnih oblasti združujemo vse vrste drugih akterjev - državljane, šole, podjetja, nevladne organizacije, združenja -, ki organizirajo dejavnosti za ozaveščanje o zmanjševanju odpadkov. Kot vsako leto, bomo tudi letos sodelovali z aktivnostmi ozaveščanja na temo »nevidni odpadki«. Letos namreč teden zmanjševanja odpadkov ozavešča, da se javnost informira in ozavesti o ogromni količini odpadkov, ki jih nezavedno ustvarjamo. Te odpadke moramo narediti vidne, da se lahko premišljeno odločimo, kateri izdelek bomo kupili, in prevzamemo odgovornost za svoj odtis. Proizvajalci, potrošniki, odločevalci, vsi lahko ukrepamo za zmanjšanje nevidnih odpadkov. Podaljšanje življenjske dobe izdelkov s ponovno uporabo in popravilom, nakup rabljenih izdelkov, najem in skupno uporabo izdelkov, namesto lastništva, pridobitev znaka za okolje in vključitev v sheme odgovornosti proizvajalca.

  CPU-REUSE bo zato v tem tednu preko družbenih omrežij spodbujal k preprečevanju nastajanja odpadkov in ponovni uporabi, ki se udajanja tako v ozaveščanju kot v praksi v okviru mreže Center ponovne uporabe.


  Počasi se bomo po vseh teh ukrepih vrnili v ustaljene navade našega bivanja. Del našega delovanja je žal pogosto tudi potrošništvo. Kupec ima s svojo odločitvijo veliko moč, da izbere trajnostne korake za ohranitev planeta našim otrokom ali pa ne. Narava nas ponovno ustavlja za nekaj tednov, v katerih smo že ugotovili, da lahko trgovino obiščemo tudi samo 2x na teden, da trgovski centri ob vikendih lahko samevajo. Način življenja razvite družbe presega planetarne zmogljivosti. Za ukrepanje lovimo zadnji vlak. Naše otroke bodo doletele suše, poplave, pomanjkanje vode in hrane.


  Imate tudi vi težave z izdelki, ki so še funkcionalno uporabni, a jih ne potrebujete več? Kar 10 kg jih nastane letno na osebo in za te posebaj poskrbi Center ponovne uporabe (CPU), saj to niso odpadki. Tako se z zelenim gospodarstvom  povezuje več konceptov (zelena rast, krožno gospodarstvo, industrijska simbioza, učinkovita raba virov, trajnostni razvoj), v grobem pa so vsem skupni trije cilji: učinkovita raba virov in materialov s trajnostno proizvodnjo in potrošnjo, zagotavljanje zelenih delovnih mest ter krepitev socialne enakosti. Skupine izdelkov, ki so primerni za ponovno uporabo in jih občani lahko oddajo v centru:


  PRAVILA IN SPLOŠNI POGOJI SODELOVANJA V NAGRADNI IGRI

  1. Organizator nagradne igre

  Organizator nagradne igre (v nadaljevanju »nagradna igra«) je podjetje CPU, d.o.o., so.p., Vrazova ulica 9, 2270 Ormož DŠ: SI76950972 (v nadaljevanju » CPU« oz. organizator).

  1. Namen nagradne igre

  Namen nagradne igre je promocija blagovne znamke CPU, ozaveščanje o zmanjševanju odpadkov in nujnosti ponovne uprabe, izvajanje trženjskega komuniciranja ter promocija dejavnosti organizatorja, in sicer na področju Republike Slovenije.

  1. Trajanje nagradne igre

  Trajanje nagradne igre je označeno v objavi na FB stran Center ponovne uproabe, torej na omrežju FB, kjer nagradna igra tudi poteka.

  1. Sodelovanje v nagradni igri

  S 25. 5. 2018 je prišla v uporabo nova Splošna uredba o varstvu podatkov, ki posameznikom zagotavlja več nadzora nad lastnimi osebnimi podatki. S tem namenom smo v CPU vzpostavili nov način sodelovanja v nagradnih igrah, ki jih organiziramo na omrežju Facebook.


  V CPU-jih se uporablja UV-C naprava, ki omogoča ultravijolično (UV-C) kratkovalovno dolžino sevanja za uničenje ali inaktivacijo mikroorganizmov z uničevanjem nukleinskih kislin in njihove DNK. Na določenih valovnih dolžinah je UV mutagen za bakterije, viruse in druge mikroorganizme. Zlasti na valovnih dolžinah okoli 260 nm-270 nm UV prekinja molekulske vezi znotraj mikroorganizemske DNK. Tako naprava uspešno uniči vse škodljive bakterije, viruse - tudi Covid-19 in plesni.


  Izvedena je bila dezinfekcija prostorov z UV-C v enotah CPU Ljubljana,  Vojnik v Slov. Konjicah, kjer so tudi enote Repair Cafe. Nove metode preventivne je razvil Sloluks- Institut za svetlobno tehniko v sodelovanju z Univerzo v Ameriki.

  Kaj je UV-C dezinfekcija?

  Ultravijolično obsevanje (UV) je že od leta 1878 poznana in priznana dezinfekcijska metoda, ki uporablja ultravijolično (UV-C) kratkovalovno dolžino za uničenje ali inaktivacijo mikroorganizmov z uničevanjem nukleinskih kislin in njihove DNK. Na določenih valovnih dolžinah je UV mutagen za bakterije, viruse in druge mikroorganizme. Zlasti na valovnih dolžinah okoli 260 nm-270 nm UV prekinja molekulske vezi znotraj mikroorganizemske DNK.

  UV-C tako v prostoru omogoči popolno dezinfekcijo, kot jo izvajajo v bolnišnicah. V prihodnjih dneh bo dezinfekcija UV-C izvedena še na ostalih lokacijah CPU. Za popolno varnost bodo izdelki v CPU preventivno dezinficirani. Tudi kupcem bo ponujena možnost ponovne dezinfekcije z UV-C kupljenih izdelkov in drugih izdelkov, ki jih bodo želeli dezinficirati.

  Tako bomo v okviru mreže CPU v prihodnje poskrbeli za še dodatno varnost z znanjem in sodobno tehnologijo, ki bo strankam na voljo v enotah CPU kot nova možnost preventive.

   


  V naslednjem tednu se bo sprostilo veliko kriznih ukrepov. Počasi se odpirajo trgovine, lokali...
  Zavedati pa se moramo, da bo v večini teh še kar nekaj časa obvezna uporaba zaščitnih mask, zato vas prosimo, da se (če se še niste), odločite za kvalitetno zaščitno masko, ki naj bo - kadar je to mogoče, okolju prijazna!
  Nikar ne uporabljajte mask za enkratno uporabo večkrat, ker temu niso namenjene in s takšnim početjem škodujete predvsem sebi.
  Maske za enkratno uporabo so tudi velika okoljska obremenitev in prav je, da se tega zavedamo.
  Najboljša rešitev so pralne maske, ki jih lahko imate vedno pri sebi in jih uporabite po potrebi, ob prihodu domov pa samo operete.
  Najdete jih tudi na naši spletni strani: Zaščitne maske


  NOVI POSTOPKI BREZSTIČNE DEZINFEKCIJE IZDELKOV V PROCESU PONOVNE UPORABE V VSEH ENOTAH CPU

  Mreža CPU je uvedla nov postopek preventivne zaščite izdelkov,  kot so oblačila, obutev, oblazinjeno pohištvo, športna in otroška oprema, knjige, itd. z ultravijolično svetlobo v C-spektru. Z obsevanjem se namreč uniči bakterije, viruse in mikroorganizme, tudi koronavirus.

  Tehnologija ni nova, znana že več  kot 100 let

  UVC Technology | How Does UV-C Light Clean? – PhoneSoapTehnologija čiščenja in dezinfekcije na osnovi sevanja UVC-žarkov, katerih učinek na mikroorganizme je sicer znan že 120 let, so takrat uporabljali samo v ZDA, v Evropi pa takih aparatov  ni bilo ali so bili zelo dragi. Po znanstvenih izsledkih  ima tak način dezinfekcije zelo dober učinek v procesu čiščenja v bolnišnicah,  uvajamo ga tudi v vse naše trgovine kot preventivni postopek. Dodatna brezstična dezinfekcija obsevanje z aparatom, ki oddaja UVC-svetlobo je  učinkovita za viruse in bakterije.
  Študije o učinku UVC svetlobe na virusne aerosole kažejo, da so koronavirusni aerosoli zelo dovzetni na UV svetlobo, s tem pa UV dezinfekcija učinkovito orodje za preprečevanje pomembnih bolezni dihal, med drugim tudi SARS.

  Ali ste vedeli?

  • da se UVC sevanje kot dezinfekcijska metoda uporablja že več kot 100 let in da številne študije poudarjajo učinkovitost te metode?
  • da je po 60 minutni uporabi UVC sevanja uničenih 97% bakterijskih celic v zračnem filtru?
  • da se z uporabo UVC sevanja v prostoru uniči 90% gliv (plesni), ki človeku lahko povzročajo različne bolezni?
  • da je z UVC dezinfekcijo zraka dokazano znatno zmanjšanje možnosti za aerogene okužbe (prenose okužb po zraku)?

  Tako bomo z novim postopkom dezinfekcije v vseh enotah  CPU še dodatno zagotovili preventivne ukrepe za preprečevanje okužb.


  Osrednja tema 50. dneva Zemlje so podnebni ukrepi

  22. april se kot dan Zemlje na svetovni ravni letos praznuje že 50. leto zapored. Glavna tema letošnjega dneva Zemlje so podnebni ukrepi, zato ob tej priložnosti izpostavljamo nekaj izbranih podatkov o emisijah toplogrednih plinov, ki veljajo za glavni razlog podnebnih sprememb.

  Emisije toplogrednih plinov so, kot ugotavlja stroka, glavni razlog za podnebne spremembe, katerih učinki so že vidni. V Sloveniji izpustimo v zrak letno okoli 20.000 kiloton (kt) emisij v ekvivalentu CO2; največ te količine, približno 80 %, izvira iz proizvodnih in storitvenih dejavnosti (po SKD), okoli 20 % pa iz gospodinjstev. V letih po letu 2008, tj. med gospodarsko krizo, je količina emisij toplogrednih plinov postopoma upadala, od leta 2014 pa se spet povečuje.

  https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/8768

  Vsak izmed nas lahko prispeva k zmanjševanju onesnaževanja, tudi ob odločitvi ZA ponovno uporabo. Rešujemo številne izdelke, tudi zelo preproste, da ne postanejo odpadek

  https://www.facebook.com/CenterPonovneUporabe/


  navodila eko

  Koristne informacije:

  Zaščita pred aeorsolnim prenosom okužbe samo za najbolj ogrožene zdravstvene delavce

  Zaščita pred aeorsolnim prenosom okužbe - to ob uporabi maske FFP3 in ustreznih očal, ki tesnijo, potrebuje zdravstvo - za splošno populacijo ne bo na voljo in tudi ni potrebna. Potrebovali pa bomo higienske obrazne maske, ki zmanjšujejo tveganje kapljičnega prenosa okužbe na sluznico nosu in ust. Poleg uporabe obrazne maske je smiselna tudi uporaba zaščitnih očal oziroma katerihkoli očal za zaščito sluznice oči pred nezavednimi dotiki rok. Obraza se nezavedno z rokami dotaknemo v povprečju kar 23-krat na uro.

  Pri nakupu ali izdelavi obrazne maske bodite pozorni na material, iz katerega je maska izdelana. Če želimo namreč doseči učinkovito zmanjšanje možnosti kapljičnega prenosa, mora higienska maska zagotavljati vodoodbojnost oz. se ne sme premočiti. Zdravstvena stroka je opozorila: "Posvariti moram pred navadnim blagom, saj se maske zelo hitro premočijo. To pa je še bolj nevarno. Če se kapljice raztopijo na vlažni površini, še lažje vstopajo v sluznico." 

  https://siol.net/novice/slovenija/razkrivamo-kje-v-sloveniji-lahko-kupite-higiensko-obrazno-masko-522155


  Stran 1 od 2

  Kontakt

  CPU d.o.o., SO.P.

  Vrazova 9
  2270 Ormož
  Tel.: +386 31 689 920,
  E-naslov: ormoz@cpu-reuse.com

  Facebook