slhrende

  Nasveti

  Iskanje

  Partnerji

  logo EU ESSlogo RS mddsz

  Jajčne lupine

  Za kompost in majhne sadike
  Jajčne lupine se v kompostu hitro razgradijo in naravnemu gnojilu dodajo nekaj kalcija ter drugih mineralov, lahko pa jih uporabite tudi kot naravno zaščito rastlin. Zdrobljeno jajčno lupino potresete okoli rož v vrtu in drugih rastlin. Z vrta bodo brez uporabe umetnih pesticidov pregnale polže in nekatere druge nadležne zajedavce. Jajčnih lupin oziroma njihovega vonja ne marajo niti kopitarji, ki se sicer radi pasejo na poljih. Namesto da sadike gojite v fini črni prsti ali šoti, v običajno prst dodajte lupino. Za majhne sadike lahko uporabite škatlo za jajca ali pa kar polovičke jajčnih lupin.
  Čistejši lonci in ponve
  Če jajčno lupine dodate kavnemu filtru, je jutranja kava manj grenka, zatrjujejo nekateri, ki so to idejo tudi preizkusili. Ostanke kave, jajčnih lupin in razgradljivega kavnega filtra lahko mirno odvržete v kompost, kjer se bodo razgradili in okolju ne bodo naredili škode. Zdrobljeno jajčno lupino dodajte vodi, v kateri ste raztopili malo mila, in z mešanico očistite vaze ter druge občutljive predmete, ki jih sicer le težko očistite. Lupina lahko pomaga tudi k čistejšim loncem in ponvam, ki jih je morda celo načela že rja, prav tako pa lahko pomaga pri čiščenju odtokov v kuhinji, kjer se nabirajo ostanki hrane.
  Za lepšo in bolj zdravo kožo
  Tanko membrano tik pod jajčno lupino so včasih uporabljali kot domače zdravilo za hitrejše celjenje ran, sicer pa lahko v jabolčnem kisu raztopljena lupina služi za lepšo kožo, saj preprečuje draženje in srbečico. Pripravite pa lahko tudi masko: posušene jajčne lupine zdrobite in jih dobro zmešate z beljakom. Tako bo nastala obrazna maska, ki gladi in napne kožo. Počakajte, da se na obrazu posuši, nato pa jo sperite z mlačno vodo.
  Bodite ustvarjalni
  Pustite domišljiji prosto pot in iz jajca izpihajte surovo notranjost (lahko jo uporabite v kuhinji), votlo lupino pa okrasite, pobarvajte ali kako drugače okrasite. Koščke lupine lahko na primer uporabite za zanimiv pisan mozaik, votla lupina pa lahko služi tudi kot lupina za čokoladna jajčka: izpihana jajca dobro posušite in vanje nalijte stopljeno čokolado. Ko se ohladi in strdi, naj gostje jajce, ki ga lahko pobarvate, olupijo - in presenečenje je tu.


  Kontakt

  CPU d.o.o., SO.P.

  Vrazova 9
  2270 Ormož
  Tel.: +386 31 689 920,
  E-naslov: ormoz@cpu-reuse.com

  Facebook