slhrende

  Aktualno

  Evropski teden zmanjševanja odpadkov (2020)

  logo teden odpadkov logo reuse campanja

  OD 21. DO 29. NOVEMBRA 2020

  Evropski teden zmanjševanja odpadkov (EWWR) spodbuja vse Evropejce in ne samo, da v enem tednu v novembru izvajajo akcije ozaveščanja o trajnostnem ravnanju z viri in odpadki.

  Evropski teden zmanjševanja odpadkov (EWWR) je največja kampanja za ozaveščanje o preprečevanju nastajanja odpadkov v Evropi. Pod vodstvom lokalnih in regionalnih javnih oblasti združujemo vse vrste drugih akterjev - državljane, šole, podjetja, nevladne organizacije, združenja -, ki organizirajo dejavnosti za ozaveščanje o zmanjševanju odpadkov. Kot vsako leto, bomo tudi letos sodelovali z aktivnostmi ozaveščanja na temo »nevidni odpadki«. Letos namreč teden zmanjševanja odpadkov ozavešča, da se javnost informira in ozavesti o ogromni količini odpadkov, ki jih nezavedno ustvarjamo. Te odpadke moramo narediti vidne, da se lahko premišljeno odločimo, kateri izdelek bomo kupili, in prevzamemo odgovornost za svoj odtis. Proizvajalci, potrošniki, odločevalci, vsi lahko ukrepamo za zmanjšanje nevidnih odpadkov. Podaljšanje življenjske dobe izdelkov s ponovno uporabo in popravilom, nakup rabljenih izdelkov, najem in skupno uporabo izdelkov, namesto lastništva, pridobitev znaka za okolje in vključitev v sheme odgovornosti proizvajalca.

  CPU-REUSE bo zato v tem tednu preko družbenih omrežij spodbujal k preprečevanju nastajanja odpadkov in ponovni uporabi, ki se udajanja tako v ozaveščanju kot v praksi v okviru mreže Center ponovne uporabe.

  POMEMBNO JE VEDETI:

  Za izdelavo pametnega telefona, težkega manj kot 200 gramov, v majhni embalaži nastane neverjetnih 86 kilogramov odpadkov? »Nevidni odpadki« se nanašajo na veliko količino odpadkov, ki nastanejo med proizvodnim procesom izdelkov. Velikega dela nevidnih odpadkov ni mogoče reciklirati in končajo na odlagališčih in sežigalnicah po svetu. Skupaj z odtisom odpadkov se povečuje vpliv nastalega CO2 in obremenjujoči podnebni stroški. Za trajnostno proizvodnjo in porabo morajo imeti izdelki daljšo življenjsko dobo, da jih je lažje popraviti in reciklirati. Podaljšanje življenjske dobe izdelkov zmanjšuje potrebo po novi proizvodnji in s tem količino odpadkov, ki nastanejo v proizvodnji.

  Evropski teden zmanjševanja odpadkov deluje s hierarhijo ravnanja z odpadki.

  Spodbujamo ZMANJŠANJE porabe, PONOVNO UPORABO izdelkov in materialov ter RECIKLIRANJE odpadkov.

  Ponujamo tudi čiščenje izdelkov, s čimer preprečimo nastajanje odpadkov.

  Ponovna uporaba je ključna v zagotavljanju kroženja virov

  Priprava na ponovno uporabo se nanaša na preverjanje, čiščenje ali popravilo postopkov predelave, s katerimi se proizvodi ali njihovi sestavni deli, ki bi postali odpadki, pripravijo na tak način, da bodo ponovno uporabljeni brez kakršne koli druge predhodne obdelave.

  https://ewwr.eu/get-inspired/#reuse

  Izvajanje ponovne uporabe in popravil pomembno prispeva k preprečevanju in zmanjševanju odpadkov.....

  2020 11 EU teden popravila 01 2020 11 EU teden popravila 02 2020 11 EU teden popravila 03
  poškodovani rokavi  na jakni, popravilo popravljeni rokavi

   Nevidni odpadki

  https://ewwr.eu/thematic_focus/2020-invisible-waste/

   

  2020 11 EU nevidni odpadki 01

   

   

   

  2020 11 EU nevidni odpadki 02

   CPU SLOV. KONJICE

   Let’s start with the reuse

   ZAČNIMO Z REUSE

  V ozaveščanju za manj odpadkov, tudi tistih nevidnih, bomo javnost ozaveščali o pomenu uporabe reuse izdelkov. Ker je tekstilna industrija med največjimi onesnaževalci, bomo posebaj ozaveščali o tem, da lahko z reuse masko in jeansom naredimo prvi korak k reuse življenju.  Zato bomo nudili možnost, da ljudje prinesejo svoje jeans izdelke, ki jih ne uporabljajo več in jim prikažemo, kaj vse se lahko naredi iz njihovih hlač ali jaken. Sami pa si bodo lahko izdelali higiensko masko iz bombaža z našo pomočjo. Tako bodo v tednu zmanjševanja odpadkov začeli reuse z masko in predelanim jeansom, kar je prvi korak k spremembi miselnosti in zmanjšanju obremenjevanja okolja.

  2020 11 EU map 04

   


  Kontakt

  CPU d.o.o., SO.P.

  Vrazova 9
  2270 Ormož
  Tel.: +386 31 689 920,
  E-naslov: ormoz@cpu-reuse.com

  Facebook