Aktualno

  Počasi se bomo po vseh teh ukrepih vrnili v ustaljene navade našega bivanja. Del našega delovanja je žal pogosto tudi potrošništvo. Kupec ima s svojo odločitvijo veliko moč, da izbere trajnostne korake za ohranitev planeta našim otrokom ali pa ne. Narava nas ponovno ustavlja za nekaj tednov, v katerih smo že ugotovili, da lahko trgovino obiščemo tudi samo 2x na teden, da trgovski centri ob vikendih lahko samevajo. Način življenja razvite družbe presega planetarne zmogljivosti. Za ukrepanje lovimo zadnji vlak. Naše otroke bodo doletele suše, poplave, pomanjkanje vode in hrane.


  Imate tudi vi težave z izdelki, ki so še funkcionalno uporabni, a jih ne potrebujete več? Kar 10 kg jih nastane letno na osebo in za te posebaj poskrbi Center ponovne uporabe (CPU), saj to niso odpadki. Tako se z zelenim gospodarstvom  povezuje več konceptov (zelena rast, krožno gospodarstvo, industrijska simbioza, učinkovita raba virov, trajnostni razvoj), v grobem pa so vsem skupni trije cilji: učinkovita raba virov in materialov s trajnostno proizvodnjo in potrošnjo, zagotavljanje zelenih delovnih mest ter krepitev socialne enakosti. Skupine izdelkov, ki so primerni za ponovno uporabo in jih občani lahko oddajo v centru:


  PRAVILA IN SPLOŠNI POGOJI SODELOVANJA V NAGRADNI IGRI

  1. Organizator nagradne igre

  Organizator nagradne igre (v nadaljevanju »nagradna igra«) je podjetje CPU, d.o.o., so.p., Vrazova ulica 9, 2270 Ormož DŠ: SI76950972 (v nadaljevanju » CPU« oz. organizator).

  1. Namen nagradne igre

  Namen nagradne igre je promocija blagovne znamke CPU, ozaveščanje o zmanjševanju odpadkov in nujnosti ponovne uprabe, izvajanje trženjskega komuniciranja ter promocija dejavnosti organizatorja, in sicer na področju Republike Slovenije.

  1. Trajanje nagradne igre

  Trajanje nagradne igre je označeno v objavi na FB stran Center ponovne uproabe, torej na omrežju FB, kjer nagradna igra tudi poteka.

  1. Sodelovanje v nagradni igri

  S 25. 5. 2018 je prišla v uporabo nova Splošna uredba o varstvu podatkov, ki posameznikom zagotavlja več nadzora nad lastnimi osebnimi podatki. S tem namenom smo v CPU vzpostavili nov način sodelovanja v nagradnih igrah, ki jih organiziramo na omrežju Facebook.


  V CPU-jih se uporablja UV-C naprava, ki omogoča ultravijolično (UV-C) kratkovalovno dolžino sevanja za uničenje ali inaktivacijo mikroorganizmov z uničevanjem nukleinskih kislin in njihove DNK. Na določenih valovnih dolžinah je UV mutagen za bakterije, viruse in druge mikroorganizme. Zlasti na valovnih dolžinah okoli 260 nm-270 nm UV prekinja molekulske vezi znotraj mikroorganizemske DNK. Tako naprava uspešno uniči vse škodljive bakterije, viruse - tudi Covid-19 in plesni.


  Izvedena je bila dezinfekcija prostorov z UV-C v enotah CPU Ljubljana,  Vojnik v Slov. Konjicah, kjer so tudi enote Repair Cafe. Nove metode preventivne je razvil Sloluks- Institut za svetlobno tehniko v sodelovanju z Univerzo v Ameriki.

  Kaj je UV-C dezinfekcija?

  Ultravijolično obsevanje (UV) je že od leta 1878 poznana in priznana dezinfekcijska metoda, ki uporablja ultravijolično (UV-C) kratkovalovno dolžino za uničenje ali inaktivacijo mikroorganizmov z uničevanjem nukleinskih kislin in njihove DNK. Na določenih valovnih dolžinah je UV mutagen za bakterije, viruse in druge mikroorganizme. Zlasti na valovnih dolžinah okoli 260 nm-270 nm UV prekinja molekulske vezi znotraj mikroorganizemske DNK.

  UV-C tako v prostoru omogoči popolno dezinfekcijo, kot jo izvajajo v bolnišnicah. V prihodnjih dneh bo dezinfekcija UV-C izvedena še na ostalih lokacijah CPU. Za popolno varnost bodo izdelki v CPU preventivno dezinficirani. Tudi kupcem bo ponujena možnost ponovne dezinfekcije z UV-C kupljenih izdelkov in drugih izdelkov, ki jih bodo želeli dezinficirati.

  Tako bomo v okviru mreže CPU v prihodnje poskrbeli za še dodatno varnost z znanjem in sodobno tehnologijo, ki bo strankam na voljo v enotah CPU kot nova možnost preventive.

   


  V naslednjem tednu se bo sprostilo veliko kriznih ukrepov. Počasi se odpirajo trgovine, lokali...
  Zavedati pa se moramo, da bo v večini teh še kar nekaj časa obvezna uporaba zaščitnih mask, zato vas prosimo, da se (če se še niste), odločite za kvalitetno zaščitno masko, ki naj bo - kadar je to mogoče, okolju prijazna!
  Nikar ne uporabljajte mask za enkratno uporabo večkrat, ker temu niso namenjene in s takšnim početjem škodujete predvsem sebi.
  Maske za enkratno uporabo so tudi velika okoljska obremenitev in prav je, da se tega zavedamo.
  Najboljša rešitev so pralne maske, ki jih lahko imate vedno pri sebi in jih uporabite po potrebi, ob prihodu domov pa samo operete.
  Najdete jih tudi na naši spletni strani: Zaščitne maske


  NOVI POSTOPKI BREZSTIČNE DEZINFEKCIJE IZDELKOV V PROCESU PONOVNE UPORABE V VSEH ENOTAH CPU

  Mreža CPU je uvedla nov postopek preventivne zaščite izdelkov,  kot so oblačila, obutev, oblazinjeno pohištvo, športna in otroška oprema, knjige, itd. z ultravijolično svetlobo v C-spektru. Z obsevanjem se namreč uniči bakterije, viruse in mikroorganizme, tudi koronavirus.

  Tehnologija ni nova, znana že več  kot 100 let

  UVC Technology | How Does UV-C Light Clean? – PhoneSoapTehnologija čiščenja in dezinfekcije na osnovi sevanja UVC-žarkov, katerih učinek na mikroorganizme je sicer znan že 120 let, so takrat uporabljali samo v ZDA, v Evropi pa takih aparatov  ni bilo ali so bili zelo dragi. Po znanstvenih izsledkih  ima tak način dezinfekcije zelo dober učinek v procesu čiščenja v bolnišnicah,  uvajamo ga tudi v vse naše trgovine kot preventivni postopek. Dodatna brezstična dezinfekcija obsevanje z aparatom, ki oddaja UVC-svetlobo je  učinkovita za viruse in bakterije.
  Študije o učinku UVC svetlobe na virusne aerosole kažejo, da so koronavirusni aerosoli zelo dovzetni na UV svetlobo, s tem pa UV dezinfekcija učinkovito orodje za preprečevanje pomembnih bolezni dihal, med drugim tudi SARS.

  Ali ste vedeli?

  • da se UVC sevanje kot dezinfekcijska metoda uporablja že več kot 100 let in da številne študije poudarjajo učinkovitost te metode?
  • da je po 60 minutni uporabi UVC sevanja uničenih 97% bakterijskih celic v zračnem filtru?
  • da se z uporabo UVC sevanja v prostoru uniči 90% gliv (plesni), ki človeku lahko povzročajo različne bolezni?
  • da je z UVC dezinfekcijo zraka dokazano znatno zmanjšanje možnosti za aerogene okužbe (prenose okužb po zraku)?

  Tako bomo z novim postopkom dezinfekcije v vseh enotah  CPU še dodatno zagotovili preventivne ukrepe za preprečevanje okužb.


  Osrednja tema 50. dneva Zemlje so podnebni ukrepi

  https://www.slovenec.org/wp-content/uploads/2018/04/zem.jpg22. april se kot dan Zemlje na svetovni ravni letos praznuje že 50. leto zapored. Glavna tema letošnjega dneva Zemlje so podnebni ukrepi, zato ob tej priložnosti izpostavljamo nekaj izbranih podatkov o emisijah toplogrednih plinov, ki veljajo za glavni razlog podnebnih sprememb.

  Emisije toplogrednih plinov so, kot ugotavlja stroka, glavni razlog za podnebne spremembe, katerih učinki so že vidni. V Sloveniji izpustimo v zrak letno okoli 20.000 kiloton (kt) emisij v ekvivalentu CO2; največ te količine, približno 80 %, izvira iz proizvodnih in storitvenih dejavnosti (po SKD), okoli 20 % pa iz gospodinjstev. V letih po letu 2008, tj. med gospodarsko krizo, je količina emisij toplogrednih plinov postopoma upadala, od leta 2014 pa se spet povečuje.

  https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/8768

  Vsak izmed nas lahko prispeva k zmanjševanju onesnaževanja, tudi ob odločitvi ZA ponovno uporabo. Rešujemo številne izdelke, tudi zelo preproste, da ne postanejo odpadek

  https://www.facebook.com/CenterPonovneUporabe/


  navodila eko

  Koristne informacije:

  Zaščita pred aeorsolnim prenosom okužbe samo za najbolj ogrožene zdravstvene delavce

  Zaščita pred aeorsolnim prenosom okužbe - to ob uporabi maske FFP3 in ustreznih očal, ki tesnijo, potrebuje zdravstvo - za splošno populacijo ne bo na voljo in tudi ni potrebna. Potrebovali pa bomo higienske obrazne maske, ki zmanjšujejo tveganje kapljičnega prenosa okužbe na sluznico nosu in ust. Poleg uporabe obrazne maske je smiselna tudi uporaba zaščitnih očal oziroma katerihkoli očal za zaščito sluznice oči pred nezavednimi dotiki rok. Obraza se nezavedno z rokami dotaknemo v povprečju kar 23-krat na uro.

  Pri nakupu ali izdelavi obrazne maske bodite pozorni na material, iz katerega je maska izdelana. Če želimo namreč doseči učinkovito zmanjšanje možnosti kapljičnega prenosa, mora higienska maska zagotavljati vodoodbojnost oz. se ne sme premočiti. Zdravstvena stroka je opozorila: "Posvariti moram pred navadnim blagom, saj se maske zelo hitro premočijo. To pa je še bolj nevarno. Če se kapljice raztopijo na vlažni površini, še lažje vstopajo v sluznico." 

  https://siol.net/novice/slovenija/razkrivamo-kje-v-sloveniji-lahko-kupite-higiensko-obrazno-masko-522155


  količine komunalnih odpadkov so se glede na prejšnje leto povečale za skoraj štiri odstotke, kažejo najnovejši podatki Statističnega urada RS. V lanskem letu je je nastalo 495 kg na prebivalca, kar je 17 kg več kot leto prej. Slovenija dosega na področju ločevanja odpadkov dobre rezultate, pri ponovni uporabi pa zaostaja. Zbornica komunalnega gospodarstva je skupaj z Ministrstvom za okolje in prostor ter izbranimi sogovorniki spregovorila, zakaj je tako, kje je Slovenija na področju ponovne uporabe ter kakšni so največji izzivi in mogoče rešitve.


  Z novim letom na Povšetovi 4, 1000 Ljubljana, VSAKO PRVO SOBOTO v mesecu odpiramo vrata skladišča pred Centrom ponovne uporabe, PE Ljubljana, kjer boste lahko pobrskali med različnimi artikli in si izbrali izdelke po ugodnih cenah (pohištvo, športna oprema, gospodinjski aparati, otroške igrače…)


  V CPU Ljubljana prihaja Božiček!
  Kaj? v čet. 20. dec. 2018 ob 15. uri
  Zakaj? prevzel bo obnovljene igrače in jih predal otrokom v nadaljnjo uporabo

  Dogodek ima pomembno sporočilo: NAJ TUDI V NOVEM LETU VSE KROŽI:)


  Stran 1 od 2

  Kontakt

  CPU d.o.o., SO.P.

  Vrazova 9
  2270 Ormož
  Tel.: +386 31 689 920,
  E-naslov: ormoz@cpu-reuse.com

  Facebook

  Prevod / Jezik

  slhrenfrdeit